Despre falsa putere a rugaciunii

Sursa stirii despre studiu, un ziar tabloid (de scandal si vedete) rusesc: Pravda , traducerea cum am primit-o prin mail, la sfarsitul postarii (dati Ctrl F si cautati “mizeria”) pt ca ar ocupa prea mult spatiu la inceput.

1. Puterea rugaciunii, este de fapt, efectul placebo, efect psihologic creat de mintea omului. Pentru oamenii crescuti intr-o anumita credinta, foarte traditionalista, impregnarea unor stimuli psihologici se face pana la nivel subconstient. Asadar, credinciosul (nu neaparat crestin) cand se roaga, intra intr-o transa, ce are efecte de calmare a creerului, secretii de endorfine chiar si alte efecte psiho-terapeutice. Variabila cea mai importanta este insa, credinta omului si atat, fenomenul fiind local, aplicandu-se numai la persoana in cauza (credinciosul). Pentru un studiu ca sa evidentieze puterea rugaciunii, ar mai trebui facute niste teste:
a) Primul scenariu (varianta theista..de credincios): Luat un pigmeu de prin Africa/Amazon (ce crede in divinitati si mitologie supranaturala, in puterea rugaciunii catre zeul lui) cu diferite probleme psihice, si pus sa se roage la o divinitate necunoscuta lui (sa zicem crestin). Dupa ce zice de n ori “tatal nostru” crestin …sunt sigur ca nu ii va trece nimic. de ce? Pentru ca sistemul cu credinta/rugaciunea, este inchis. Nu are omul nici un contact cu o divinitate superioara/suprapamanteasca ci efectiv se auto-calmeaza cand se roaga la divinitatea lui, crezuta de el.
b) Al doilea scenariu: punem un ateu sa se roage la Allah pt ceva. Nu se va intampla fix nimic, pt simplul motiv ca efectul Placebo (precum si hipnoza) nu functioneaza daca subiectul nu crede in ea. Asta demonstreaza clar faptul ca oricat s-ar ruga un ateu ca divinitatea sa ii dea vreun semn, nu este nici o divinitate sa ii raspunda.eter.
c) Scenariu real. Recent a murit mitropolitu ardealului, Anania. Cat era in perfuzii la spital, BOR (Biserica Ortodox Romana) a anutat cu mare fast ca se roaga de 3 zile non stop, 400 de teologi, studenti la teologie, profesori teologi, calugari, etc, toata spuma, ca batranul sa isi revina si sa se insanatoaseasca.. Si ce s-a intamplat? A murit, ca orice om, si a ajuns mancare de viermi. Puterea rugaciunii nu a functionat deloc, desi a fost facuta de elita credintei. Iar daca batranul defunct era asa de preasfant si fericit, de ce a mai apelat la spital, cand ar fi putut rezolva orice problema de sanatate doar rugandu-se? De ce papa de la Vatican umba in papamobil, cea mai blindata masina din lume, cand ar trebui numai rugaciunea si sfintenia sa il protejeze de gloante?

2. “…rugaciunile pot sa neutralizeze si radiatiile
Nu e nici o referinta ca sa arate acest studiu, aceste masuratori. Ca imi zice un om un mit, nu este “fact” pana nu arata si o referinta la el. Oricum, e cunoscut modul de a infiltra informatii false sau jumatati de adevar pentru a-si intari punctul de vedere ziarele/revistele ne-stiintifice, iar simplul fapt ca o cladire avea radiatie mai mica decat alta parte a orasului, nu demonstreaza deloc faptul ca rugaciunile (biserica era/este goala, nu era cine sa se roage) neutralizeaza (adica aduce la 0) radiatiile. In cazul in care stirea e adevarata, cum ca biserica X avea mai putina radiatie, inseamna ca a ramas inchisa si aerul contaminat cu radiatie a intrat mai putin inauntru. In schimb se stie ca cimentul armat incetineste expunerea la radiatii, de aia a fost zidit Cernobylul chiar. La fel orice garaj de masina, de a ramas inchis, vantul radiat nu a putut aduce particulele de radiatie inauntru, asa ca, de intrat, au intrat doar prin perete cateva particule, de unde si nivelul scazut. Celelalte cladiri cu radiatie mai mare, au geamuri sparte, sau cladiri de birouri, cu geamuri de sticla…mai subtire ca cimentul.

In schimb, tot conform rapoartelor, tot sistemul de canalizare a Cernobylului avea radiatie mai mica, asta nu face canalul cu tzevile si deseurile aferente, sfinte.

Daca rugaciunea ar avea o oarecare influenta asupra radiatiei, lumina este radiatie, si de la soare tot vine radiatie, si sub forma de fotoni electroni si muoni si alti leptoni neutrino. Asta ar inseamna ca in timpul unei slujbe, cand lumea este la apogeul momentului de inchinare, nu ar mai trebui sa fie deloc lumina in interiorul si jurul bisericii. De altfel, la Mecca in luna Ramadanului (august-septembrie), ar trebui sa fie bezna totala.

3. “Oamenii de ştiinţă din Petersburg au confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, că apa sfinţită, semnul Crucii şi bătutul clopotelor pot să aibă, de asemenea, proprietăţi vindecătoare.” expresia “cu ajutorul experimentelor efectuate” in lumea stiintifica, de ar fi studiu, ar trebui sa contina apoi cuvintele “publicat in jurnalul X de stiinta Y, articolul cu codul ISBAN/DOI cutare”. nefiind studiu si nici experiment, nu are nimic, binenteles.

4. “Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoară viruşii de gripă, hepatită şi tifos.
Atunci ma mir ca nu s-a dat inca premiul Nobel pt starpirea totala a acestori boli, si mor inca oameni anual cu sutele de mii. Gripa si unele hepatite is cauzate de virusi, in schimb, tifosul este cauzat de o bacterie (Rickettsia prowazekii). Stiati ca bacteriile is mai apopiate de oameni decat is de virusi? La fel cum ii mai apropiat lupul de paianjen, decat de copaci?

Ca A.Malakovskaia zice de clopot ca inconvoaie proteina (forma ei normala e sa fie incovoiata in ARN/ADN), crucea omoara bacterii mai eficient decat aparatele moderne, va dati seama de penibilitatea afirmatiei. Pe langa ca ar aduce cu acest studiu un avant enorm medicinii, biologiei, stiintei, ar lua si toate premiile Nobel de la chimie la medicina. Simpla cruce ar putea eradica pleiada de boli din tarile subdezvoltate africane, insa va intrebati totusi: de ce nu se intampla toate astea? Oare studiul asta (cica aparut in 2008) exista? e verosimil? are madam cunostiite din atatea domenii de la fizica nucleara, la microbiologie, epidemiologie si medicina, incat a descoperit leacuri la majoritatea bolilor pamantului (generate de virusi si bacterii) si totusi nimeni nu o cauta, apreciaza, felicita? Nu apare la nici un jurnal de stiinta, la nici un post de stiri, si nici erou national nu e felicitata de Putin. Ceva e in neregula cu studiile ei. is asemanatoare cu cele de la OTV, Codul lui Oreste, 360 si alte emisiuni ezoterice-pseudo-stiintifice.

5. “Apa sfinţită nu este numai purificată, ci ea îşi schimbă şi structura, devine inofensivă şi poate să vindece.” Apa cum isi schimba structura? din H2O devine ce? avem clar un atom de Oxigen inconjurat de 2 atomi e Hidrogen. cum isi poate schimba structura? un triunghi nu il poti face patrat, simplu. Cum adica devine “inofensiva”? de obicei apa este “ofensiva”, otravitoare, cancerigena?

6. Fraza “Spectrograful indică o densitate optică mai  mare a apei sfinţite, ca şi cum aceasta ar fi înţeles sensul rugăciunilor şi l-ar  fi păstrat.” nici nu merita discutata pentru ca, stiintific, nu are sens.

Inchei prin a spune ca credinta omului este pur personala, iar influenta unei rugaciuni are efect doar local, asupra psihicului omului, si asta in orice religie, cu cat mai traditionalista si fanatica, cu atat rugaciunea are putere mai mare asupra psihicului omului. Pentru mai mult despre “experientele religioase” puteti studia despre o casca numita “God Helmet“. Daca se magnetizeaza emisfera dreapta cu un camp electromagnetic anume, subiectul testat crede ca vede divinitate, are halucinatii si alte efecte extreme ale “rugaciunii”. Studiul este publicat in International Journal of Neuroscience in 2006, (si linkul PubMed) este facut de Michael Persinger, cercetator in neurostiinta cognitiva, la Universitatea Laurentiana din Sudbury, Ontario.

Orasul St Petersburg nici nu are un centru de cercetari precum zice titlul.

In schimb, priviti ce au facut cei de la Harvard (de asta macar s-a mai auzit ca is buni la medicina). Au demonstrat ca rugaciunea, chiar dauneaza sanatatii. :

The Harvard prayer experiment was a scientific study to qualify and quantity the effects (if any) of prayer to affect people.
With support from the Templeton Foundation, cardiologist Herbert Benson and his colleagues randomly assigned 1802 cardiac bypass patients to one of three conditions:
* Group 1: those told they may or may not be prayed for (and who weren’t)
* Group 2: those told they may or may not be prayed for (and who were)
* Group 3: those told they would be prayed for (and who were)
Results:
Some patients were told they may or may not receive intercessory prayer: complications occurred in 52 percent of those who received prayer (Group 1) versus 51 percent of those who did not receive prayer (Group 2). Complications occurred in 59 percent of patients who were told they would receive prayer (Group 3) versus 52 percent, who also received prayer, but were uncertain of receiving it (Group 1). Major complications and thirty-day mortality were similar across the three groups. Major events and 30-day mortality were similar across the 3 groups. (13 in group 1, 16 in Group 2, and 14 in Group 3)

Not only did prayer not help the patients, those that were told they were being prayed for experienced more complications.

Manuscriptul experimentului: http://www.templeton.org/pdfs/press_releases/060407STEP_paper.pdf

Acuma, alegeti ce vrei sa credeti, un studiu publicat intr-un tabloid rusesc, fara nici o referinta, facut de o persoana care nu are nici o istorie stiintifica, la un centru de cercetare ce nu exista macar? Sau un centru renumit, de doctori de somitate internationala, ce ataseaza referintele si rezultatele studiului? doctorul:Herbert Benson, M.D. (born 1935), is an American cardiologist and founder of the Mind/Body Medical Institute at Massachusetts General Hospital in Boston. He graduated from Wesleyan University and Harvard Medical School.
Benson is Mind/Body Medical Institute Associate Professor of Medicine at Harvard Medical School and director emeritus of the Benson-Henry Institute (BHI). He is the author or co-author of more than 175 scientific publications and 11 books.

Mai multe despre in-eficienta rugaciunii: O analiza a 18 studii facute intre 1963 si 2006, facuta de Suzanne Young, ce este profesor Murray Fellow la Institutul Radcliffe pentru Sudii Avansate de la Harvard University. http://www.physorg.com/news164471135.html

Mizeria in original:

Fenomenele mistice” cum erau denumite pana de curand, au suport stiintific dat de ultimele cercetari in domeniu. Tot mai multi cercetatori din intreaga lume, s-au axat in ultimul timp pe experiente si cercetari specifice.

Oamenii pot să se  vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din  Petersburg  au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul  “material” al acestui fenomen divin.

“O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri  Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologi e al  Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Petersburg  :”Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, dar ea repară şi structura grav  afectată a conştiinţei.”

Profesorul Slezin a  făcut ceva de necrezut – a  masurat puterea rugăciunii. El a înregistrat  electroencefalogram ele unor călugări în timp ce se rugau  şi a captat un fenomen neobişnuit – “stingerea”  completă a cortexului cerebral.
Această stare poate fi observată numai la bebeluşii de trei luni, atunci când se află lângă  mamele lor, în siguranţă absolută. Pe masură ce  persoana creşte, această senzaţie de siguranţă dispare,  activitatea creierului creşte şi acest ritm al  biocurenţilor cerebrali devine rar, numai în timpul  somnului profund sau al  rugăciunii, aşa după cum a  dovedit omul de ştiinţă. Valeri Slezin a numit aceasta  stare necunoscută “trezie uşoară, în rugăciune” şi  a dovedit ca are o importanţă vitală pentru orice persoană.
Este un fapt cunoscut că  bolile sunt cauzate mai ales de situaţii negative şi    afronturi care ne rămân înfipte în minte. În timpul  rugăciunii, însă, grijile se mută pe un plan secundar  sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât  vindecarea psihică şi morală cât şi cea fizică. Slujbele bisericeşti  ajută şi ele la ameliorarea sănătăţii.
Inginera  şi  electrofiziciana Angelina Malakovskaia, de la  Laboratorul de Tehnologie Medicală şi Biologică a condus  peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile  sănătăţii  unor enoriaşi înainte şi după  slujbă. A rezultat că slujba în  biserică normalizeaza tensiunea şi valorile analizei  sângelu    Se pare că rugăciunile pot să neutralizeze  chiar şi radiaţiile. Se ştie că după explozia de la  Cernobîl, instrumentele de masură pentru radiaţii au  arătat valori care depăşeau capacxitatea de măsurare a  instrumentului. În apropierea Bisericii Arhanghelului  Mihail, însă, aflată la patru km de reactoare, valoarea  radiaţiilor era normală.
Oamenii de ştiinţă din Petersburg au  confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, că apa  sfinţită, semnul Crucii şi bătutul clopotelor pot să  aibă, de  asemenea,  proprietăţi  vindecătoare.. De aceea, în Rusia, clopotele bat  întotdeauna în cursul epidemiilor.
Ultrasunetele emise  de clopotele care bat omoară viruşii de gripă, hepatită  şi tifos.
Proteinele viruşilor se  încovoaie şi nu mai poartă infecţia, a spus A.  Malakovskaia. Semnul  crucii are un efect şi mai semnificativ : omoară  microbii  patogeni (bacilul de colon şi stafilococi) nu  numai în apa de la robinet, ci şi în râuri şi  lacuri. Este chiar mai eficient decât  aparatele moderne de dezinfecţie cu  radiaţie magnetică.
Laboratorul  ştiinţific al Institutului de Medicină Industrială şi  Navală a analizat apa înainte şi după sfinţire.
A rezultat că dacă se citeşte rugăciunea  Tatăl Nostru şi se face semnul Crucii asupra  apei, atunci  concentraţia bacteriilor dăunătoare va fi de o sută de  ori mai  mică. Radiaţia  electromagnetică dă rezultate mult inferioare. Astfel,  recomandările Ortodoxe de a binecuvânta orice mâncare sau  băutură nu au numai o valoare spirituală, ci şi una  preventivă.
Apa sfinţită nu este  numai  purificată, ci ea îşi schimbă şi structura,  devine  inofensivă şi poate să vindece. Aceasta se  poate dovedi cu aparate speciale.
Spectrograful indică o densitate optică mai  mare a apei sfinţite, ca şi cum aceasta ar fi înţeles  sensul rugăciunilor şi l-ar  fi păstrat.
Aceasta  este cauza acestei puteri unice de a vindeca..
Singura  limită este că vindecă numai pe cei credincioşi.
“Apa “distinge” nivelul de credinţă al  oamenilor.”, spune A. Malenkovskaia. Atunci când un preot  sfinţeşte apa, densitatea optică este de 2,5 ori mai  mare, atunci când sfinţirea este efectuată de o persoană  credincioasă laică, numai de 1,5 ori mai mare, dar cu un  om botezat şi necredincios, fără cruce la gât, schimbările au fost nesemnificative.
Tradus din rusă în engleză de Julia  Bulighina
Trad. Din engleză în română Cristina M.      C1999-2009 “Pravda Ru”
De fapt, după cum se va vedea, au fost capabili să  măsoare unele efecte, dovedind cu mijloacele ştiinţifice  actuale ceea ce Sfinţii Părinţi ştiu, prin    experinţă, de 2000 de ani, dar “mecanismul” , fiind  divin, nu poate fi explicat în termeni omeneşti.  Această putere vindecătoare pe plan fizic, moral  şi spiritual a  rugăciunii Tatăl Nostru  şi a rugăciunii, în  general, spusă cu credinţă, am vazut-o cu ochii mei în  programul 12 Paşi pentru Alcoolici Anonimi şi Al-Anon  (pentru familii afectate de alcoolism).
Oameni care  erau la un pas de moarte sau pacienţi în spitale de boli  mentale au suferit transformări miraculoase. Nu numai că  le-a dispărut obsesia alcoolului, dar au ajuns să aibă o  sănătate perfectă. Pentru a-şi menţine această stare,  continuă să se roage, să practice cei 12 Paşi şi să se  abţină de la orice substanţă cu prorpietăţi  psihotrope, inclusiv uneori anestezia la dentist. Părintele  Ortodox Melethios Weber, în cartea sa “Doisprezece Paşi  de Transformare” (Twelve Steps of Transformation) explică    bazele ortodoxe ale programului, care are efecte pozitive  şi asupra neortodocşilor, cu condiţia să aibă  credinţă în  Dumnezeu.(N. T.)
Am deosebita rugăminte la  dumneavoastră, să multiplicaţi prezenta şi să o oferiţi cunoscuţilor şi chiar  necunoscuţilor.
Sa fie azi pace inlauntru tau. Ai incredere ca esti acolo unde este locul tau, unde e nevoie de tine. Nu uita de posibilitatile infinite care se nasc din credinta in tine si in ceilalti. Foloseste darurile pe care le primesti, care iti sunt date, si da in countinuare altora dragostea pe care o primesti. Fii multumita de felul in care esti tu, asa cum esti. Lasa aceasta intelepciune sa patrunda adinc, pana in maduva oaselor si daruieste sufletului tau cantec, muzica, dans, rugaciune si libertatea de a iubi. Asta exista pentru noi toti.

Advertisements

About slopa

EGO SVM FLAGELLVM IOVIS CONTRA PERVERSOS CHRISTIANOS
This entry was posted in all, debunkuri. Bookmark the permalink.

14 Responses to Despre falsa putere a rugaciunii

 1. Denisa says:

  2 articole care se bat cap in cap!

 2. Leo says:

  Pentru clarificare la punctul 5 “Apa sfinţită nu este numai purificată, ci ea îşi schimbă şi structura, devine inofensivă şi poate să vindece.”
  Te rog sa vizionezi filmul documentar de mai jos si apoi …mai vorbim…

  Atentie! e cu multa stiinta!

 3. ela says:

  “Simpla cruce ar putea eradica pleiada de boli din tarile subdezvoltate africane, insa va intrebati totusi: de ce nu se intampla toate astea?”
  CRUCEA CHIAR ARE PUTERE VINDECATOARE!!!
  INSA, marile puteri ale lumii (mai ales SUA) sunt cointeresate (mai ales din punct de vedere economic) ca tarile africane sa ramana subdezvoltate si bolnave.
  Si se mai cunoaste faptul ca crestinii ortodocsi au fost prigoniti in toate timpurile. daca in timpurile antice prigonitorii erau imparatii inchinatori la idoli, in prezent cei care ne prigonesc sunt inchinatorii la Diavol (Antihrist) care vrea sa stapaneasca lumea. De ce se lupta ateii impotriva crucii? – pentru ca se tem de ea, ca dracul de tamaie.
  Si daca in antichitate crestinii erau fortati sa se lepede de Isus (in caz contrar erau dati de mancare la fiare, torturati, etc.), in prezent impunerea se face prin suretlicuri diavolesti:
  – spalare de creieri prin intermediul televizorului
  – legi cu privire la drepturile omului, asigurarea egalitatii, etc.
  – si in curand impunerea (si respectiv acceptarea benevol – cu de-a sila) PECETEI (microcipul) in frunte sau mana dreapta.
  Si GATA, ANTIHRIST va avea control total asupra lumii…
  NUMAI CEI CARE SE VOR INARMA CU SFANTA CRUCE SE VOR VINDECA SI SE VOR SALVA!!!

  • slopa says:

   Esti hilara in afirmatii, naiva si putin conspirationista. Una alta, la fiecare afirmatie a ta poti demonstra ceva? Cand a fost ultima data de ai avut durere de masea si ti-ai facut cruce de a disparut si infectia si caria?
   Daca tu sau cineva apropiat isi pierde mana (accident), daca faci crucea deasupra membrului amputat, acesta va creste la loc? Hai cu testarea ca sa poti aduce dovezi, REFERENTIABILE si apoi mai vorbim.

   • ela says:

    vrei dovezi? m-am vindecat de hepatita virala B.

   • slopa says:

    Ai putea aduce dovezi ca:
    1) Ai fost la doctor si ai facut analize ce au confirmat ca ai Hepatita B
    2) Din momentul aflarii, NU AI MAI PUS PICIORUL LA VREUN DOCTOR SAU FARMACIE, ci numai te-ai rugat si ti-a trecut?
    Cum ai sti ca ti-a trecut, ar trebui sa faci analize, deci sa vizitezi un medic, pentru a afla ca nu mai ai.
    Una alta, autoritatea la care ai apelat, este tot doctorul, caci sigur nu ai aflat ca ai hepatita B de la preot, asadar nu ai avut incredere in credinta, ci te-ai dus la un doctor cand ai avut problema.

   • ela says:

    Nu trebuie sa fii chiar asa de extremist. Avem nevoie de medicina si doctori ca sa ne facem analize si sa ni se puna diagnostice corecte. DESI, cred ca veti fi de acord ca si medicina greseste, cit de avansata nu ar fi, deoarece tot in miinile oamenilor este. Ori, “a gresi e omeneste, a ierta e dumnezeieste”. Si tot medicina si doctorii sint neputinciosi atunci cind bolile sufletului (incarcatura de pacate) imbolnavesc si trupul, incit ei nu mai stiu ce sa-i faca desi analizele arata ca e sanatos (cunosc caz real).
    DECI, MULT INSEAMNA sa crezi in atotputernicia lui Dumnezeu, sa te rogi lui cu inima frinta, si sa-i ceri iertarea pacatelor, caci pacatele sint cele care ne imbolnavesc trupeste. Iar odata cu tamaduirea sufletului, bolile trupesti se vindeca pe neobservate. De aceea sa credem din toata inima, din tot sufletul, din tot cugetul si din toate puterile noastre ca Dumnezeu este izbavitorul nostru. Vreau sa mentionez aici niste versete din Psalmul 33 al lui David:
    “4. Căutat-am pe Domnul şi m-a auzit şi din toate necazurile mele m-a izbăvit.”
    “6. Săracul acesta a strigat şi Domnul l-a auzit pe el şi din toate necazurile lui l-a izbăvit.”
    “8. Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul; fericit bărbatul care nădăjduieşte în El.”
    “10. […] cei ce-L caută pe Domnul, nu se vor lipsi de tot binele.”
    “16. Strigat-au drepţii şi Domnul i-a auzit şi din toate necazurile lor i-a izbăvit.
    17. Aproape este Domnul de cei umiliţi la inimă şi pe cei smeriţi cu duhul îi va mântui.
    18. Multe sunt necazurile drepţilor şi din toate acelea îi va izbăvi pe ei Domnul.
    19. Domnul păzeşte toate oasele lor, nici unul din ele nu se va zdrobi.
    20. Moartea păcătoşilor este cumplită şi cei ce urăsc pe cel drept vor greşi.
    21. Mântui-va Domnul sufletele robilor Săi şi nu vor greşi toţi cei ce nădăjduiesc în El.”

    Nici nu iti imaginezi cit de dulci sint roadele rugaciunii si de cit ajutor si sprijin ne invrednicim din partea lui Dumnezeu, caci El este Tatal nostru ceresc, si are grija de noi precum parintii pamintesti pe care tot el ni i-a dat, nu i-am ales noi. Trebuie doar sa ne incredem Lui, si sa ne rugam, sa ne rugam, sa ne rugam. Sunt rugaciuni de cerere, si respectiv de multumire daca am primit ceea ce am cerut, etc. Si daca ceea ce cerem in rugaciune este spre folosul nostru si spre mintuirea noastra, Dumnezeu ne asculta si ne ajuta in toate.

    Multa sanatate si Domnul sa va binecuvinteze!

   • slopa says:

    Lasa textele din mitologia crestina, nu is un fan. Pe tine te-ar impresiona de ti-as da sofisme din alte mitologii? Crezi ca isi au sensul in secolul 21?
    Sa nu deviem de la subiect, ai avut hepatita, te-ai dus la doctor dar si te-a rugat, ti-a trecut hepatita. Tu cum ai tras de aici conculzia ca rugaciunea te-a lecuit?

    Apropo, hepatita B acuta nu necesita tratament si majoritatea adultilor scapa de la sine, spontan, de infectie. Asadar niciun miracol aici, se stie clinic de mult.
    http://www.gastro.theclinics.com/article/S0889-8553%2806%2900102-6/abstract
    http://www.cdc.gov/hepatitis/HBV/HBVfaq.htm#treatment

 4. Mika says:

  Fiecare intelege ce citeste, pe masura capacitatii de a analiza, de a cauta sursa initiala, de a evalua nivelul de incredere al sursei. Asta bineinteles, daca este interesat de subiect si stie cum sa faca aceste cautari/analize.
  Studiile stiintifice au intradevar importanta lor, iar tabloidul respectiv (si celelate surse care au preluat stirea initiala) apeleaza la ele, in modul specific presei…adica fara referinte clare (ca doar nu este lucrare stiitifica, este o stire).
  Dumneavoastra alegeti sa credeti in rezultatele unui doctor dintr-un institut de renume din sfera stiintifica americana, si afirmati ca institutul din stire nu exista, ca persoana citata care nu are nici o istorie stiintifica. Faceti aceasta afirmatie pe baza cercetarilor facute in ce limba? In ce motoare si angrenaje de evaluare a performatei stiintifice? Va intreb pentru ca, din fericire (as putea zice) exista cercetare si in afara liniilor trasate prin directivele “internationale”. Este si aici vorba de o balanta a puterilor si intereselor. In timpuri mai vechi, foarte multa literatura stiintifica, de mare valoare, a fost publicata in limba rusa, sau in germana de exemplu.
  Institutul respectiv exista, chiar daca titulatura este un pic diferita
  http://www.bekhterev.ru/en/
  Cercetatorul citat, este un doctor la o varsta venerabila, o explicatie posibila pentru absenta unei istorii stiintifice, in limba engleza…
  http://bekhterev.ru/clinika/diagnostika/sotrudniki/otdeleniya/laboratoriya-nejro-i-psihofiziologii/?ELEMENT_ID=41
  (nu exista varianta in limba engleza a paginii, dar puteti folosi google translate).
  http://link.springer.com/article/10.1007/BF01268133
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167876008005278
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167876008001384
  Studiile la care se face referire sunt si ele, foarte probabil, publicate in limba materna a autorului…

  Pana la urma, asa cum spunea Denisa mai sus, sunt “2 articole care se bat cap in cap!”
  Asta se intampla si in literatura internationala publicata in engleza. La fel cum, presa si tabloidele care fac apel la rezultatele literaturii stiintifice in engleza, nu publica deseori, nici in acest caz, referintele clare catre articolul publicat.

  • slopa says:

   Ma bucur mult cand in discutie se aduc referinte.
   Din mesajul dumneavoastra observ si reevaluez urmatoarele:
   1) exista institutul apelat in articolul de tabloid
   2) exista doctorul/cercetatorul, acesta avand studii neurologice publicate in literatura internationala de specialitate
   Insa, din mesajul dumneavoastra nu vad referentiat studiul facut de acel doctor in care se evidentiaza citatul dumnealui, precum si publicarea sa intr-un jurnal de specialitate:
   ”Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, dar ea repară şi structura grav afectată a conştiinţei.”

   Mai mult, pare o parere personala, iar parerile personale, chiar de is pe baza experientei, trebuie argumentate (in cazul de fata de un studiu ce ar evidentia asta). Mai sus vad articole publicate in engleza de el, unul despre epilepsie, altul despre o mapare a schizofreniei, altul despre reflexele de defensa la sobolani.
   Un studiu al sau ce ar parea sa duca in directia asta este: http://psyjournals.ru/en/mpj/2011/n3/47459.shtml in care se pare ca ajunge la concluzia: “The state of readiness for Jesus’ Prayer, is overactive on its nature, which makes the interpretation of the Jesus Prayer as a passive state wrong.”

   Una alta, eu am aratat studii din literatura de specialitate ce arata contrariul esentei articolului pravda/tabloid. Nu ii ramane celebrului doctor decat sa faca peer-review la acele studii deja publicate, are autoritatea, desi si studiul sau nu e chiar argumentabil afirmatiei ce o dezbatem.

 5. leonte says:

  Dupa cate ca rugaciunea ajuta multi oameni – multi s-au lasat de anumite patimi datorita rugaciunii, dumneata, din frustrare, vii aici si denigrezi puterea rugaciunii, zici ca-i falsa, dar culmea, fara argumente concrete! Pur si simplu, distrugi si cea mai mica urma de speranta pe care o are cel ce e disperat din cauza anumitor problme(ma refer aici la patimi) si daca e mai slab in credinta, da peste acest “articol” facut din frustrare si ura fata de cele sfinte, si se termina toata speranta si credinta lui. Credinta ne da speranta, speranta ca poti face orice cu ajutorul lui Dumnezeu. Speranta moare ultima prin credinta. Speranta ca exista ceva dupa moarte. Imi pare rau de voi cei care nu credeti, si imi pare si mai rau ca voi cautati cu orice chip sa-i faceti si pe ceilalti sa nu creada. Trist dar adevarat.

  • slopa says:

   Tocmai am insirat niste studii in jurnale academice plus un metastudiu, asta inseamna pentru tine: “fara argumente concrete” ?
   In schimb ti se par “argumente concrete” tabloidele unde e popularizat articolul fals cu “puterea rugaciunii”?

   Pentru ca rugaciunea ofera o spranta pentru cei slabi, asta inseamna ca trebuie propagata minciuna la nesfarsit de dragul lor? Nu Ioan iti zice in Noul Testament ca “Adevarul te va face liber”? Daca studiile clinice arata ca rugaciunea nu numai ca nu ajuta, dar mai rau face…trebuie sa mintim doar pentru ca exista oameni slabi si cred ca au nevoie de ea? Patetic…dar adevarat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s