Dragobete

Dragobete posts are coming

Sarbatoarea are vreo 180 de ani si e luata de la bulgarii pe rit vechi, ce serbau “Intaia si a doua aflare a taierii capului Ioan Botezatorul”
Dragobetele ca sarbatoare e FIX la fel de comerciala ca si Valentine’s day, insa mai noua decat acesta, atestata in sec 18 in Bulgaria.

Acolo i se zice Glavo-Obretenia (glava = cap) si a fost la sfarsitul sec 19 importata in Oltenia sub denumirea de „Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete” unde a ramas local pana dupa ’89 cand s-a adus Valentine’s day la noi odata cu casetele video, deci a trebuit sa apara si niste nationalisti (atentie, nu patrioti) ce au gasit o sarbatoare similara, locala intr-o regiune (Oltenia) ca simbol anti-americani/consumerism/nou.

Poate fi comparata cu alte serbari locale cu mitologia inventata pe loc precum Tânjaua (Maramures), Bataia de la Ruginoasa (Iasi) de Anul Nou, Verjelul (Maramures), Sânjorzul, Serbările lenkerului, Udătoriu, Ravasitul oilor, Dragaica (Buzau), Targul de fete de la Gaina, Junii Brasovului, etc

Is sigur ca multe din traditiile si serbarile locale de prin Maramures sau Bucovina is comune cu altele din Ucraina, Banat/Oradea cu cateva din Ungaria, Dobrogea cu destule din Bulgaria sau Turcia, etc. oamenii au facut schimb de idei tot timpul.

Dragobetele este o sarbatoare destul de minora pt ca Petre Ispirescu, Vasile Alecsandri sau alti pasoptisti (era la moda pe atunci ‘aflarea radacinilor neamului’) nu au scris din atatea legende culese si inflorite (romantzate) nimic de Dragobete.
Nu am auzit nici la Dimitrie Cantemir sau alti cronicari (ce raportau tot ce puteau cuprinde) sa zica ceva de Dragobete.

In Romania este atestata prima data in 1898 ca si sarbatoarea “Aflarii capului Sf. Ioan Botezatorul” (FIX ce se serba si la Bulgari in traditia slava, calendarul pe rit vechi). Povestea cu fiul babei Dochia e o adaptare romantzata tarzie, caci na, trebuie sa fie si o poveste frumoasa de vrei sa vinzi acadica (pe acelasi model ca Mos Craciun).

Simeon Florea Marian „Sărbătorile la români” (1898-1901): „în mai multe comune din Muntenia” și mai ales în Oltenia, sărbătoarea creștină „Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul” (din 23 februarie) „se numește Dragobete”.

La Valentine’s day, legatura iubirii cu celebrarea unui oarecare sfant a fost facuta prin sec. 14, iar partea de consumerism cu flori, bomboane, giumbuslucuri, scrisori personalizate (traditia asta inca nu au ajuns in Romania) este aparuta prin sec. 18. Asadar, dintre Dragobete vs Valentine’s day, Valentin e cel mai vechi.

Odata cu avantul industrial, civilizatia Europeana/Americana a avut parte de mai mult timp liber, timp ce trebuia ocupat cu ceva, mai ales de se putea si vinde ceva, caci omul e bucuros cand cumpara sau primeste cadouri. Asadar prin sec 18-19 au inceput sa apara TOATE formele sarbatorilor moderne: Craciun cu Mos Craciun si cadouri, Paste cu iepurasi de ciocolata si oua colorate, Valentine’s Day cu inimioare si scrisori de dragoste, Halloween cu sperietori, masti si bomboane, Thanksgiving Day cu curcani (ma mir ca nu a ajuns asta la noi) dar si rebooturi nationaliste precum Dragobete.

Eu nu serbez nimic in special, ci zilnic viata.

A se citi si un articol din revista România Literara sau alt gospodar cu aceiasi parere: http://alexdoppelganger.com/cu-dragostea-nu-te-joci/

P.S.
O sa scriu si un articol despre mărțișor (sarbatoare tracica) si asta imprumutata de la sudul Dunarii. Tracii is diferiti de daci, care nu is echivalentul nostru, românii din ziua de azi.

Advertisements

About slopa

EGO SVM FLAGELLVM IOVIS CONTRA PERVERSOS CHRISTIANOS
This entry was posted in all. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s