Compilatia de exagerari protochronice

Se anunta un nou film (Roxin vrea sa ii zica documentar) ce e de fapt o compilatie de exagerari protochroniste. Motto-ul, conform blogului propriu:
“Este spațiul României și nordul Bulgariei de astăzi locul Vetrei Vechii Europe?”
“A fost în urmă cu peste 10.000 de ani, vatra Europei” tot subliniaza protochronistii asta, dar unu nu zice ca acu 15-20mii de ani era Georgia si zona Caucaz vatra lumii (de aia ni se zice caucazieni), sau ca acum 70mii de ani vatra lumii era Etiopia, acum 200mii Tanzania si tot asa.
Ne oprim la 10mii ca e convenabil, dar ca eroare de logica I se spune “cherry-picking”.
Voi face debunk pe rand la subiectele abordate conform promo-ului, poate are timp Roxin pana in aprilie sa nu se faca de rusine si sa mai taie din exagerari.

1. “40.000 ani Ion din Anina – CEL MAI VECHI Homo Sapiens din Europa”
Este un specimen extrem de valoros, gasit in Pestera cu Oase, datat la 37,800 – 42,000 ani. Insa NU cel mai vechi. A se vedea specimenul din Grotta del Cavallo vechi de 43,000-45.000 ani sau cel din Kents Cavern (Torquay, Devon) datat la 41.500-44.200 ani.
Referinte: Articol Nature1 , Articol Nature2.
Despre Pestera cu Oase: aici si aici.
Impreuna aceste 3 specimene, evidentiaza rapiditatea cu care s-au impanzit umanoizii moderni in Europa acum 45mii de ani, clasati ca cultura Aurignaciana, cultura ce odata cu aparitia lor in Europa a dus la extinctie rasa sapienida neanderthaliana. Si mai interesant este ca umanoizii moderni au ajuns tot in aceeasi perioada si in Australia.
A se nota ca la Pestera cu oase din Anina s-au descoperit 2 holotypuri. Oase1 (37.800 ani) si Oase 2 (acelasi individ cu Oase 3).

2. “35.000 ani – Picturile rupestre din Pestera Coliboaia”
Is uimit caci aici Roxin nu o baga ca ar fi cele mai vechi din Europa (precum o fac cei de la Realitatea). Cele mai vechi fiind din pestera Cave of El Castillo, datate ca 40.800 ani vechime, urmate de picturile din pestera Chauvet 30.000 – 32.000 ani (studiu 2012). Aceasta pestera a fost apoi folosita in perioada Gravettiana (27.000-25.000 ani).  Deoarece picturile coincid cu perioada in care intrau Sapienizii moderni in Europa, cercetatorii cred ca picturile din perioada asta is facute de Sapienizii neanderthali (deci tot Homo Sapiens)
A treia ca vechime (pana acum) pestera cu picturi rupestre din Europa este intr-adevar cea din Coliboaia, ce este datata la prima datare ca 32.000-35.000 ani.
Merita reluata si subliniata ideea anterioara, cum ca acum 40.000 ani sapienizii moderni au ajuns sa populeze si Australia, acestia lasand si dovezi rupestre, precum picturile din Arnhem Land vechi de 40.000 ani.
Tot in Australia, sunt si mai ‘noi’, de 28.000ani in pestera ‘Nawarla Gabarnmang’, insa si cel mai vechi topor din piatra, vechi de 35.000 ani.

3. “20.000 ani pandativul din Piatra Neamt”
Despre acest pandantiv nu se poate exagera prea mult, este frumos, prezinta o locuire a zonei vaii Bistritei in Eugravettian si cam atat. Mai multe aici.

4. “7.500 ani – Placutele de la Tartaria – CEA MAI VECHE SCRIERE din lume”
De ceva ani se repeta poezia cu Tartaria, de fiecare data is amintite scrieri mai vechi in comentarii, dar de fiecare data protochronistii ignora si continua sa repete poezia lui Savescu.
Semnele (pictogramele sau logogramele) de pe Tablitele de la Tartaria intr-adevar is cu 1.000 ani mai vechi decat SCRIEREA Sumer, apartin culturii Vinča (Serbia), is contemporane cu cultura Eridu din zona Sumerului ulterior, insa local contemporane cu Gradeshnitsa (Bulgaria) si Dispilio (Macedonia), deci nicidecum unice, insa toate cu 1300 de ani mai noi decat tabletele Jiahu din Henan (cultura Peiligang).
Diferenta e ca cele din Sumer & Jiahu is forme de scriere (proto-scriere), cele de la Tartaria is pictograme/logograme.
Asadar, cea mai veche proto-scriere (descoperita pana acum) este Jiahu, nu Vinča -Tartaria sau Gradeshnitsa sau Dispilio (ce nu erau scrieri!).
Apropo de cultura Peiligang din Jiahu, acolo s-a gasit cel mai vechi instrument de cantat, un fluier (tare cred ca se mai oftica Roxin ca fluierul nu e dacic 😛 )
Cat despre scriere, cam cea mai apropiata de scriere, este proto-cuneiforma de pe tablitele Kish din Sumer (perioada Uruk) datate ca 5500-5350 (deja ajungand la Uruk IV).
Mai multe despre prima forma de SCRIERE adevarata aici (Atentie, peste 200 de pagini, dacopatii nu pot citi asa de mult).

5. “7.000 ani – Simbolurile Yin Yang si Svastica in cultura Cucuteni-Tripolie”
Simetria și simplitatea svasticii a condus, pretutindeni, la apariția ei independentă, fie ca urmare a inconștientului colectiv – conceptul elaborat de Jung, fie ca simplu simbol.
O alta explicație este sugerată de Carl Sagan în cartea sa “Cometa.” Sagan reproduce un străvechi manuscris chinezesc care arată variante ale cozii cometelor: cele mai multe sunt variații ale unei cozi simple, dar ultima înfățișază nucleul cometei, cu patru brațe îndoite prelungite din el, imagine care amintește de svastică. Sagan sugerează că în antichitate o cometă ar fi putut ajunge atât de aproape de Pământ, încât jeturile de gaz izvorâte din ea, deviate de rotația cometei, ar fi devenit vizibile, conducând la adoptarea svasticii ca simbol, în întreaga lume. Teorii ale originii unice ca simbol sacru preistoric îi indică pe proto-indo-europeni.
Prima atestare a simbolului svasticii a fost pe un fildes de mamut din paleoliticul superior din Mezine, Ukraina, din anul 10.000 i.e.n. (12.000 ani vechime, cu 5.000 de ani mai vechi decat Cucuteni-Tripolie). Simbolul a fost gasit si in pestera Devetashka (Bulgaria) fiind datat ca 8.000 ani vechime. (1.000 ani mai vechi decat Cucuteni). Simbolul apare des intalnit mai tarziu si in simbolurile Vinča dar precum si in susmentionatul Kush.

Inchei cu un bonus, ma mir ca nu a zis nimic de Schela Cladovei, o asezare stabila, destul de veche in Europa. Mai multe detalii:
In caz de va zice, sa nu uitam de Göbekli Tepe (templu, centru religios, deci prezenta de civilizatie destul de avansata pentru vremea aceea) datat la 9500BC.
Alte exemple de orase, majoritatea inca locuite astazi, unele mai vechi altele contemporane din:
1) Zona Levant-Semitica-FertileCrescent: Jericho-9000 BC, bazinul Barada-9000BC, Amman-7500BC, Jaffa-7500BC, Susa(Shush)-5000BC (au acropola in 4400-4000BC)
2) Europa: Athena (prezente de case in 10.000 BC insa nu se stie exact cam cand s-a format ca oras), recent descoperitul Solnitsata – 6500BC, Istambul-6400BC, Plovdiv-6000BC

Concluzii:
Oricat am vrea noi sa parem PRIMII, putem cel mult sa spunem “printre primii” pt ca neamurile ce s-au perindat pe teritoriul acesta, venind din Anatolia-Georgia si plecand catre vest nu erau români. Exagerarile nu isi au rolul oricum, caci de la primii sapienizi pana la natia de acum au fost extrem de multe alte culturi pe aici ce au pierit, au fost asimilate sau au asimilat.
Neamurile care au trecut sau au trait pe aici in vremuri atat de indepartate ne sunt tot atat de stramosi noua cat sunt pentru orice alt european. Ei nu au “aparut ” aici dintr-o “pepiniera” de civilizatie, ci s-au perindat in numeroase migratii de-a lungul si de-a latul Europei. Ei nu sunt stramosii românilor si nici noi nu suntem urmasii lor in mod special. Faptul ca la un anumit moment, in pragul antichitatii, intre Carpati si Balcani au existat niste civilizatii interesante, nu ar trebui sa ne dea noua, celor de azi, vreo mândrie, asa cum nici vânatorii magdalenieni de la Lascaux sau Chauvet nu ar trebui sa-i faca mandrii pe francezii de azi.

O harta a migratiei: Image

Later Edit: A new genetic study suggests  Neolithic people were able to quickly spread their farming lifestyle across southern Europe some 9,000 years ago by leapfrogging from island to island across the northern Mediterranean.

P.S.
Orice comentariu cu contra-argument e inutil daca nu contine un link catre un Jurnal de specialitate (Arheologie, Istorie, Lingvistica, Genetica, etc) in care este evidentiata exact ideea, nu va obositi.

P.P.S.
Pt cei deranjati de cacofonii si ale caror contra-argumente is bazate pe greseli minore gramaticale, inainte de a posta, sa citeasca asta.

Advertisements

About slopa

EGO SVM FLAGELLVM IOVIS CONTRA PERVERSOS CHRISTIANOS
This entry was posted in all. Bookmark the permalink.

10 Responses to Compilatia de exagerari protochronice

 1. Penny Bill says:

  Putintica counter-debunk , maistre (cu “i”):
  – pct 1: din ce am inteles eu din linkul de mai jos, NU avem inca o concluzie definitiva. Plus ca “contracandidatii” lui Ion din Anina cam au probleme:
  “Apart from the Kents Cavern fossil and some 43,000- to 45,000-year-old teeth from Italy whose status as modern human or Neandertal is currently also debated, the oldest UNDISPUTED human fossils in Europe are about only 40,000 years old and come from a site in Romania.”
  http://news.sciencemag.org/archaeology/2012/08/mysterious-affair-kents-cavern
  – pct 2: nu cred ca e relevant ce esti sau ce nu esti tu uimit
  – pct 3: cam tot pe acolo
  – pct 4: poate ca placutele de la Tartaria nu reprezinta cea mai veche scriere din lume (n-am facut cercetari), dar placuta rotunda nu contine pictograme, cum afirmi tu, nu ?
  – cat de sigura este harta migratiei ? Fiindca Roxin vrea sa spuna ca din zonele locuite de traci s-au raspandit, mai ales inspre sud, diverse civilizatii (cel putin asa am inteles eu). E o teorie ca oricare alta si nu vad de ce va deranjeaza asa mult incat sa va smulgeti parul din cap.
  Concluzia mea: – de ce se tot leaga activistii lui Soros de idei benefice Romaniei si nu de altele, gen aberatiile lui Boia sau Patapievici, sau gogosile holocaustului samd ?

  • slopa says:

   1. Citit articolul de pe Nature despre dintii din pestera din Kent, vad doar 2 tabere, una ce zice ca s-au mutat sedimentele in pestera deci dintii nu is de vechimea aia, si alta echipa ce zice ca s-a luat factorul asta in calcul. Oricum ar fi, sper sa facem distinctia ca :
   a) Neanderthalienii ce erau in toata Europa erau diferiti de traci, sa nu confundam sau sa extrapolam inutil
   b) Sa presupunem ca fosilele de la Kent nu au vechimea aia si dintii din Italia nu or fi de Neanderthal, daca pana acum cele mai vechi oase s-au gasit in zona Romaniei actuale, NU inseamna ca astea is cele mai vechi (in pamantul Europei sigur sunt si mai vechi) sau ca, mai absurd, de aici au aparut ei din neand de s-au raspandit in toata Europa
   c) Intr-un film alaturarea neanderthalienilor de traci, daci sau geti in acelasi spatiu forteaza mintea iliteratlor sa creada intr-o falsa continuitate, si e o manipulare penibila a mintilor odihnite amatoare de nationalisme.

   2. Afirmi ca “din zonele locuite de traci s-au raspandit, mai ales inspre sud, diverse civilizatii”…repet, sa nu confundam culturi diferite in timpuri diferite. Nu din traci s-au tras nushce, ci din proto-indo-europeni. Culturile Vinca-Tartaria sau Tripolia-Cucuteni sau ce or mai fi trait prin zona actuala a Romaniei, nu au treaba cu proto-indoeuropenii sau cu indo-europenii sau cu proto-tracii sau cu tracii sau cu triburile unite sub termenul umbrela geto-daci sau cu romanii din ziua de azi, iar alaturarea lor in acelasi film e doar o manipulare proasta.

   3. Cand nu mai ai argumente, nu o da in conspiratii cu Soros sau alte subiecte fantastice, iti pierzi credibilitatea. Nu iti convine ceva la Boia, adu-i contra-argumente istorice/arheologice.

   P.S. Uite un studiu nou ce arata o ruta aditionala de migratii in neolitic: http://www.pnas.org/content/early/2014/06/04/1320811111

   Aici articolul mai in cuvinte populare: http://news.nationalgeographic.com/news/2014/06/140609-farming-europe-islands-genetics-neolithic-science/

   • Thraxus Ares says:

    Teoria africană a originii umane e desuetă. Ne reîntoarcem în jurul Mării Negre, oricât de deranjantă ar fi această apropiere de propria’ți origine. Ar trebui să ne obișnuim cu ideea continuității pe acest areal (vezi arta populară moștenită din concepte cucuteniene, turdășene, vădăstrene, etc), trebuie doar să deschizi fereastra ca să accepți ideea, pt. că porți spre origini exogene ai destule. Mai dă o șansă și acestui neam, iar acest neam văzut în sens mai larg, european, inclusiv carpato-dunărean. ”Protocronismul’ tău (cacofonia ta), sau recunoașterea firului ce duce în adâncimea trecutului nostru nu e o ciumă, și nici nu vei striga nopțile în somn bântuit de ION sau de VASILE.
    http://youtu.be/yT5fXnemulE http://youtu.be/aGOeMzoFabY http://edge.org/conversation/rethinking-out-of-africa

  • slopa says:

   1. Da-mi studii din jurnale nu linkuri Youtube, asa comunic. Nu deschid nici un link youtube.
   2. C.Stringer, chiar in linkul dat de tine zice: “genetic data suggest that the modern humans who came out of Africa about 60,000 years ago probably interbred with Neanderthals, first of all, and then some of them later on interbred with another group of people called the Denisovans, over in south eastern Asia.[…] If this is so, then we are not purely of recent African origin. We’re mostly of recent African origin, but there was contact with these other so-called species.”
   Asadar oamenii moderni acum 60k ani au PLECAT din Africa insa s-au inmultit si cu alte subspecii de sapienizi precum neanderthalii sau densovienii, perfect de acord si conform cu status qvo-ul actual. Insa TOTI sapienizii ce acu 60k ani populau Europa si Asia, tot din Africa au plecat, acum 200k-400k ani. Nu vad sa zica nimic de origine din jurul Marii Negre. Unde vezi tu? Ca au intrat prin Anatolia, Georgia sau Caucazul Nordic nu inseamna ca de aici au aparut din neand, la fel nu ii face nici turci, nici georgieni, nici ucrainieni, nici rusi…si nici intr-un caz români.
   3. Nu ar trebui sa ne obisnuim cu nici o continuitate, pt ca nu a fost. Mai inainte vad ca vrei sa te bazezi pe genetica, dar fa-o pana la capat. Noi nu suntem urmasii Cucutenilor si nici Winca-Tartaria, aceste culturi au fost anihilate ori de catre invazia proto-indoeuropeana (ipoteza Kurgana) ori de catre contactul cu cultura Yamna, ori i-a omorat seceta post glaciara (~3200). Ca o arta naiva seamana cu alta, nu prea e dovada ce sa conteste genetica si arheologia.
   4. In stiinta nu se da sansa nimanui, stiinta e nemiloasa si adevarul trebuie acceptat indiferent de credinta, inclinatii politice sau patriotisme.

   Vrei continuitate? Is de acord ca pe teritoriul actual al României au trait animale de-a lungul timpului, dar asta crezi ca face un mamifer multituberculat de acum 70milioane de ani (Barbatodon transylvanicum) român? dar dinosaurul sauropod Paludititan nalatzensis ? In aceiasi linie, orice schelet de hominid gasit aici e român ?

  • slopa says:

   Penny Bill, se pare ca s-a elucidat si cu neaderthalienii italieni:
   “…has confirmed that Altamura Man was a Neanderthal and dating of pieces of calcite which were on the remains has revealed that the bones are 128,000 to 187,000 years old.”
   http://phys.org/news/2015-04-altamura-yields-oldest-neanderthal-dna.html

 2. slopa says:

  Cele mai vechi gravuri umanoide au 500.000 ani, si is din Java:
  http://www.news.leiden.edu/news-2014/oldest-engraving-ever-found-on-500-year-old-shell.html
  http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13962.html

  Daca se descopereau in zona actuala a Romaniei erau pe pereti de fericire dacopatii, asa cam tac.

 3. slopa says:

  Tot in capitolul “cele mai vechi”
  Cele mai vechi unelte din piatra din Europa, gasite in Turcia de azi:
  https://www.royalholloway.ac.uk/aboutus/newsandevents/news/newsarticles/scientistsdiscoveroldeststonetooleverfoundinturkey.aspx
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379114004818
  “revealing that humans passed through the gateway from Asia to Europe much earlier than previously thought, approximately 1.2 million years ago”

 4. slopa says:

  http://www.livescience.com/49615-skull-fragment-human-migration.html
  “55,000-year-old partial skull of ancient human skull fragment found in Israel may come from a close relative of the first modern humans to colonize Europe”

 5. slopa says:

  http://in-cyprus.com/worlds-oldest-village-settlement-discovered-in-cyprus/
  “The building dates to between 11,200 and 10,600 years BP (Before Present). The surveys and excavations that have been conducted since have shown that the village would have covered an area of at least half a hectare. […] Intensive sieving provided strong evidence for the cultivation of emmer wheat: a primitive cereal introduced from the continent. At this time, the Ayios Tychonas-Klimonas villagers were hunter-cultivators who did not produce pottery.
  The organization of the village, its architecture, the stone tools and the presence of agriculture and hunting are elements that are very similar to those that have already been identified in the early Pre-Pottery Neolithic Levant, between 11,500 and 10,500 years BP. The site has demonstrated that, even though Cyprus was separated from the continent by more than 70 km of sea, the island was part of broader Near Eastern Neolithic developments.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s