Radiatii si fosile

A aparut o investigatie a lui Tolontan, ce se pare ca a devenit virala si contine elemente false si prost intelese de cetateanul de rand. Asadar sa detaliem.
Este vorba de acest reportaj cu titlu de clickbait “RADIAȚII DE 200.000 DE ORI MAI MARI DECÂT DOZELE ADMISE AU FOST MĂSURATE LA 100 DE METRI DE MULȚIMEA DIN PIAȚA VICTORIEI!”
De ce e rau? Pt ca unii oameni vor crede ca ‘cineva’ iradiaza protestatarii voit ! (un studiu arata ca 59% din oameni iau informatia doar din titlu, nici nu deschid articolul inainte sa dea share). De ce mai e rau? Ca e titlu de clickbait si abuzeaza de evenimentele recente din Piata Victoriei pt a da avant unui reportaj gresit.

Acum despre articol si radiatii, in primul rand deschide graficul asta, si apoi sa citim reportajul lui Tolontan. Ce afirma acesta?

-“La doi metri de morman, radiația este de 0,345 μSv/h, aproape dublu față de doza normală.”
0.345 μSv e doza foarte mica, si e echivalentul la a trai la 80km de o fabrica de carbune timp de 1 an, sau echivalentul la a manca 3 banane…

-“Când Adriana Ion parcurge cei doi metri, radiodebimetrul de tip Berthold Umo descoperă o radiație care escaladează la 2.167 μSv/h!Asta înseamnă de 10 ori mai mult decât limita impusă ”zonei negre” de la Cernobîl.”

Pe cand 2.167 μSv/h = 2mSv = echivalentul la un CT scan, de abia de aici incepe mai mult, nicidecum 10X Cernobil.

-“”E între 4.000 și 21.680 μSv/h!”, citește Adriana Ion cifra din depozitul subteran. Zona neagră, de la Cernobîl, în care nimeni nu s-a mai întors, niciodată, are radiații de peste 200 μSv/h.”

21k μSv? adica 21 mSv ? Care e doza normala de fapt? Radiatia care o ia orice om pe an din totfelul de forme naturale (85%) e de 4mSv. Cam tare cred eu ca s-a bagat macar o cifra ceva in plus. Tolo zice ca doza letala de la Cernobil a fost „de peste 200 μSv/h”. Eu stiu ca doza aia e de 2Sv (2.000mSv=2.000.000 μSv)

Da, fosilele contin radiatie mai mare, INSA alea vechi tare (peste zeci/sute de milioane de ani). Mamutul nu e fosila veche (conform paleontologiei), e foarte recenta, ceva zeci de mii de ani (maxim 5milioane) si cica are 21k μSv=21mSv conform lui Tolontan.
Pai 50mSv = echivalentul de a sta 10 minute fix langa core-ul din Cernobil DUPA explozie!
Aici un studiu ce arata nivelul de radiatie ionizanta a unui sit paleontologic de 3.5mil ani in urma, deci de pe vremea de aur a mamutilor. Desi acolo majoritatea fosilelor sunt de ‘cai preistorici’, si e din USA,  poate fi elocvent in a vedea nivelul de radiatie din fosilele de acea vechime.

Cel mai bine, calculati voi ce e cu dozele astea, in cat timp ai sanse sa mori de esti expus la ele, si in cat timp se disipa: AICI

Eu am 86kg si contin 0.00008599999 grame Uraniu. (calculeaza si pt tine)
Fosilele contin doze putin mai mici decat normalul deoarece o parte din Uraniul ce il continea animalul in viata s-a degradat. In schimb, in functie de in ce depozit natural a fost pastrata fosila putem gasi in plus si alte elemente in special de uranita. Din uranita, abia o parte mica tare este U238, cel ce produce procesele descrise mai jos. U238 (ala folosit la industria nucleara) este super-rafinat, de aia mi se pare hilar sa crezi ca de stau langa o fosila de mamut este echivalent cu a sta langa core-ul de uraniu pur de la Cernobil, fix dupa ce a explodat :))

Ceva despre radiatie:
u-a
Uraniu 238 face decay alpha (particulele alpha is de fapt atomi de He, 99% din He de pe pamant fiind de provenienta din acest decay) ce e nula dupa 2 cm parcursi in aer.

u-b
Un procent mic din particula fiica (Thorium) face decay in particule beta (electroni energetici) ce nu pot parcurge decat cativa metri (~2m) pana fac decay.
Eh, un procent si mai mic, infim de particule beta fac gamma decay (fotoni energetici), ce abia aia e radiatie ionizanta.

Asadar, oricat de veche si radioactiva ar fi fost vreo fosila, radiatia (oricum neionizanta) nu ajunge la 2metri departare, iar radiatia ionizanta (rea), gamma este din infimul procent de uranita din fosila ce contine si mai putin uraniu238, ce un procent mic tare face alpha-decay, ce din acest procent inca unul si mai mic face beta decay, din care un procent infim tare face gamma decay abia…oare ajunge vreun foton in piata Victoriei?
radiation
Bottomline: poti tine minereu de uraniu (uranita) in mana fara sa patesti ceva.
Sa retinem ca radiatia e in functie de timp, adica cu cat esti expus mai mult, cu atat se aduna. Solutia care ar fi fost, angajati muzeului sa stea imbracati in costume de plumb? Cine ti-ar mai vizita muzeul? In strainatate de obicei is expuse replici fidele de fosile, din plastic, ca deh, is si mai usoare, mai usor de montat, mai safe, mai ascunse de degradare. Fosilele adevarate is puse in beci la subsol, si nu pt ca ‘radiaza’ ci pt ca is mai in siguranta, multe dintre ele fiind fragile.

Mai mult, un alt comment de pe reportajul lui Tolo: “Numele meu este A.P. si sunt un simplu cititor al arhiblogului.
Va scriu in legatura cu ultimul articol scris de tolo.ro care priveste radiatiile de la Muzeul de Geologie.
Desi se pare ca articolul porneste de la documentatie reala, s-au manipulat caracterele pentru scriere zecimala, alternand intre virgula si punct in asa fel incat o valoare de 21.6 microsievert/ora a fost rastalmacita pana a devenit catastrofica, adica 21600 microsievert/ora. La o astfel de valoare de radiatie ionizanta, moartea devine o posibilitate, aproape certitudine chiar si in cazul unei expuneri accidentale de durata relativ scurta. Restul articolului se bazeaza pe aceasta rastalmacire, si induce populatia in eroare. Va rog sa mediatizati aceasta informatie, daca va este cu putinta? Nu am la cine altcineva sa apelez. Mentionez ca sunt fizician, si desi nu sunt expert in domeniul fizicii nucleare, o valoare atat de mare, SI LETALA, mi-a atras atentia si curiozitatea instantaneu.
Va trimit atasate o serie de printscreenuri ale intregului document, care desi inca apare pe siteul tolo.ro nu mai exista la sursa pe scribd. Tare mie teama ca o sa fie “republicat”.”
Acelasi comment e publicat si pe cetin.ro

Parerea oficiala e ca “radiatiile sunt in normele normale admise”.

Asa ca vizitati fara frica muzeele Bucurestiului, fie el de Geologie, fie el Antipa (Istorie Naturala). Aici o poza cu mine sub o fosila de 153milioane ani vechime, abia acolo radiatie Tolontane, ce zici ?
diplodocus

Update: CNCAN a publicat un raspuns oficial ce linisteste toata lumea:
radiation

Advertisements

About slopa

EGO SVM FLAGELLVM IOVIS CONTRA PERVERSOS CHRISTIANOS
Gallery | This entry was posted in all. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s